BINE AI VENIT PE TOPDRINKS.RO
Controverse si arome. Despre cocktailul Cosmopolitan.

Controverse si arome. Despre cocktailul Cosmopolitan.

21.10.2019 09:33

 

            In anii `30 rafinamentul si jovialitatea au dobandit o noua definite: Cosmopolitan cocktail – o bautura absolut fermecatoare ce este indragita de toate reprezentantele sexului frumos mai ales datorita serialului „Sex and the City” marca HBO ce a fost difuzat intre 1998-2004. Desigur, serialul nu este singurul factor ce a determinat succesul si omniprezenta cocktailului pe intreaga planeta, ci si aromele proaspete si nuanta roz electrizanta au  contribuit generos la recunoasterea internationala.

Totusi nu doar din aceste motive femeile adora Cosmo-ul, ci si datorita misterului si controverselor ce graviteaza in jurul retetei si a istoriei bauturii. Reteta urmatoare este considerata originala datorita existentei unor consemnari in lucrarea Pioneers of Mixing at Elite Bars redactata de catre  Charles Christopher Mueller a unui cocktail ce se aseamana cu cel pe care il stim astazi. Ingredientele sunt similare si de aceea suntem tentati sa afirmam ca aceasta este prima versiune a indragitului Cocktail Cosmopolitan.

Ingrediente:

       Gin

       Triplusec

       Sucul de la o lamaie

       O lingurita de sirop de zmeura

Se amesteca si se toarna in pahar.

 

Parintii cocktailului Cosmopolitan

            Trecutul celebrei bauturi roz este destul de neclar conturat, intrucat cercetarile barmanitei profesioniste Cheryl Charming au scos la lumina faptul ca doi barmani diferiti, in momente total diferite si chiar si din zone distincte (aproximativ 2900 km distanta) au creat un cocktail cu ingrediente aproape identice si l-au numit in acelasi fel: Cosmopolitan. Barmanii cu pricina sunt Neal Murray si Cheryl Cook.

Desigur se pot aminti si alte nume ale unor persoane ce sustin ca au modernizat si reinterpretat bautura originala precum Melissa Huffsmith-Roth alaturi de Toby Cecchini ori Dale DeGroff (supranumit si King of Cocktails – Regele Cocktailurilor), insa pentru moment ne vom concentra doar asupra sorgintei.

 

Primele mentiuni ale cocktailului Cosmopolitan

            Parerile sunt impartite si asupra primelor mentiuni ale Cosmo-ului, insa am ales sa vi le prezentam pe toate pentru a va putea alege varianta cea mai plauzibila pentru dumneavoastra.

            Exista voci ce sustin ca bautura aceasta roz nu este decat o alta za in lantul de cocktailuri, altfel spus toate deriva unele din celelalte. Promotorii acestei teorii considera ca prima veriga a sirului este cocktailul Kamikaze, urmat de Gimlet si de Vodka Gimlet. Ingredientele acestor cocktailuri sunt destul de asemanatoare, trebuie sa recunoastem, toate avand in compozitie vodka sau dry gin, triple sec si suc de citrice (lime, lamaie sau portocala).

            O alta idee destul de probabila ce face referire la primul moment de existenta a cocktailului este aceea cum ca bautura notata cu numele de „Cosmopolitan Daisy” in cartea Pioneers of Mixing at Elite Bars redactata de catre  Charles Christopher Mueller este primul Cosmo. Diferente exista, desigur, acestea constand in lista cu ingrediente ce cuprinde: gin, lichior de portocale, suc de lamaie, sirop de zmeura si o zmeura drept decor.

            Ultimul grup de specialisti sau pasionati ce au ales sa isi manifeste opinia este de parere ca realul debut al acestui amestec de bauturi este datat in 1968 atunci cand firma Ocean Spray a promovat „Cocktailul Harpoon” pentru a-si extinde targetul. Harpoon era un indemn notat pe cutia de suc de merisoare ce valora 25 centi si suna astfel: Adaugati 300 ml suc de merisoare Ocean Spray, vodka, rom alb sau gin. Serviti cu gheata sau cu apa minerala. Decoratiuni recomandate:  o felie de lime sau lamaie. Portii: 1.

Neal Murray

            Neal Murray si-a inceput cariera in 1975 la the Cork & Cleaver, Minnesota. Acesta sustine ca a observat schimbarea trendurilor in mateire de mixuri de bauturi, iar intr-o seara a inceput sa experimenteze in timp ce era la restaurant cu gandul la Cape Cod (vodka cu suc de merisoare si lamaie) si la Kamikaze (vodka, triplu sec, suc de lime). A adaugat putin suc de merisoare in cocktailul Kamikaze si l-a turnat intr-un pahar de cocktail.

            Episodul a fost vazut de catre un client obisnuit care a intrebat ce-i cu bautura aceea roz. Murray a glumit spunand ca „avea nevoie de un pic de culoare”. Barbatul a exclamat ca este „foarte cosmopolitan”, iar astfel s-a ales si numele noului mix. 

 

Cheryl Cook

            In anii ’80 barmanita Cheryl Cook din South Beach afirma ca ea este cea care a inventat cocktailul Cosmopolitan. Aceasta a sustinut ca angajatorii ei au rugat-o sa creeze un mix efevervescent cu noul produs pe care il achizitionasera: Vodka Absolut Citron.

Aceasta a mixat ingredientele cocktailului Kamikaze si a adaugat suc de merisoare pentru a-i oferi culoarea roz devenita foarte populara odata cu lansarea filmului Pretty in pink in 1986. Mixul de bauturi l-a turnat ulterior in paharul conic denumit „libbey cocktail glass 8882”.

            Paharul a fost decorat cu coaja de lamaie. Intrebata fiind de colega sa cum ar dori sa il numeasca, aceasta a aratat catre revista Cosmopolitan si a afirmat ca astfel.

 

Melissa Huffsmith-Roth, Toby Cecchini, Dale DeGroff

Odata ce cocktailul Cosmopolitan a inceput sa devina faimos si din ce in ce mai solicitat de catre femile ce ieseau in oras, imaginatia barmanilor a fost singura bariera in modernizarea si reinterpretarea bauturii.

Astfel ca Huffsmith-Roth alaturi de Checchini si-au unit fortele si au creat o noua versiune a bauturii roz. Reteta celor doi aparuta in 1988 in The Odeon, New York se asemana mult cu Cosmopolitan Daisy.

Ingrediente:

       45 ml Absolut

       22.5 ml Cointreau

       22.5 ml suc proaspat de lamaie

       22.5 ml suc de merisoare

Se amesteca toate ingredientele cu gheata si se toarna intr-un pahar de Martini. Se decoreaza cu coaja lamaie.

Varianta propusa de Dale DeGroff in 2002 in lucrarea „The Craft of the Cocktail” redactata de el insusi se doreste a fi reteta definitva acceptata drept un standard al calitatii si a echilibrului aromatic. Reteta propusa de el este urmatoarea:

Ingrediente:

       45 ml Ketel One

       15 ml De Kuyper Triple Sec

       7.5 ml suc proaspat de lamaie

       30 ml suc de merisoare

Se amesteca toate ingredientele cu gheata si se toarna int-un pahar de Martini. Se decoreaza cu coaja de portocale flambata.

Cocktailul Cosmopolitan pe micile ecrane

            Istoria cocktailului Cosmopolitan nu este una foarte bine conturata sau precisa, intrucat este o bautura ce a fost mereu in tendinte, motiv pentru care a trebuit sa se adapteze de-a lungul timpului pentru a ramane in topul preferintelor. Nu negam faptul ca nu doar calitatea ingredientelor folosite de catre orice barman poate garanta succesul, insa si prezenta sa in serialul Sex and the City a contribuit semnificativ datorita faptului ca protagonistele Samantha, Carrie, Charlotte, Miranda il serveau adesea.

            Prima aparitie a cocktailului roz a fost in episodul doi al sezonului doi in 1999  intitulat „The Awful Truth” la masa aniversara a lui Carrie. Debutul bauturii nu a fost unul ostentativ, intrucat doar se regasea in cadre. Replica „Un alt Cosmopolitan, te rog” adresata de catre Samantha barmanului este revelatoare in popularizarea bauturii. Din acel moment bautura si-a facut oficial lansarea si-a devenit un simbol al serialului si a tuturor grupurilor de femei ce ieseau in oras.

            Desigur ca s-a creat si o reteta speciala pentru acest  serial, dupa cum urmeaza:

Ingrediente:

       15 ml vodka

       15 ml Grand Marnier

       30 ml suc de merisoare

       15 ml suc proaspat de lamaie

Se amesteca energic toate ingredientele timp de 30 secunde, iar apoi se toarna intr-un pahar de Martini. Se decoreaza cu coaja de lamaie sau de portocala.

           

            In concluzie se pot identifica numeroase variatii ale retetei de Cosmopolitan si ramane doar la latitudinea dumneavoastra sa alegeti care vi se potriveste. Magazinul online Top Drinks va ofera posibilitatea de a achizitiona ingrediente pentru oricare dintre variantele prezentate care va place, cat si pentru a va putea creaa propria reteta de Cosmo.

Surse:

       Charles Christopher Mueller. Pioneers of Mixing at Elite Bars, Uk, Mixellany Limited, 2009

       Cheryl Charming. The Cocktail Companion: A Guide to Cocktail History, Culture, Trivia and Favorite Drinks, Rangoon, Mango Media, 2018

       Dale DeGroff. The Craft of the Cocktail, Danvers, Clarkson Potter, 2002

       Sherri Machlin. American Food by the Decades, Santa Barbara, CLIO-ABC, 2011.

Postat în Cocktailuri De:
Cristi TopDrinks
Comentarii

You must be logged in to post a comment.

click here to log in